Close

Het intercitystation Steenwijk wordt het visitekaartje van de regio

We zijn benieuwd naar uw mening
Die vraag stelden we u begin juni. En we kregen meer dan 200 reacties op de enquête. De uitstraling van het gebouw vond bijna 82 % van u vooral voor verbetering vatbaar. Daarnaast werden veiligheid, aanwezigheid van horeca, toegankelijkheid en wachtruimte veel genoemd. Over de omgeving van het stationsgebouw was u meer tevreden. Maar ook daar zijn verbeterpunten. Winkels en horeca, informatie en bewegwijzering en beplanting werden veel genoemd. Ook de verkeersveiligheid rondom het station is een belangrijk aandachtspunt. Over het openbaar vervoer en de tijden waarop die rijden bent u over het algemeen tevreden (60%). U kunt alle resultaten terug lezen in het rapport. Wilt u meer weten over het station? Lees dan onze nieuwsbrief.

 

Station Steenwijk krijgt een nieuwe jas
De hal wordt omgetoverd tot gastvrij visitekaartje en het stationsplein opnieuw ingericht. Zo ontstaat een centraal knooppunt waar praktisch gemak en streekeigen sfeer goed samengaan. Hier start voor sommigen de reis over spoor, anderen stappen eenvoudig over op duurzaam vervoer. Het krijgt een opfrisbeurt en een moderne uitstraling die past bij het gebied Weerribben-Wieden. Bezoekers krijgen hier informatie over wat er in de omgeving te doen is. Uiteraard over de prachtige Vestingstad Steenwijk met de historische binnenstad waar je vanaf het station zo naartoe kunt lopen. En over het Nationaal Park Weerribben-Wieden, Giethoorn, de Koloniën van Weldadigheid en de Zuiderzeestadjes, zoals Blokzijl en Vollenhove. Ook de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold zijn vanaf het station goed bereikbaar.

Bezoekers kunnen vanaf het station het gebied in met een mix van duurzaam vervoer, zoals de fiets, een e-bike en het openbaar vervoer natuurlijk.

Waarom
De ontwikkeling van het station en de directe omgeving leveren een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van de regio. Het is een van de manieren om toeristen te verleiden om meerdere mooie plekken in de regio te bezoeken.

Aanpak
Het station ontwikkelen we samen. NS en ProRail zijn nauw betrokken. Daarnaast nodigen we omwonenden, ondernemers, belangenorganisaties en partners waar we mee samenwerken van harte uit om mee te werken en te denken. Dit doen we bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten waarin we plannen delen en ideeën ophalen. Ook ondernemers worden nadrukkelijk uitgenodigd om een bijdrage te leveren.

Onderwerpen waar we aan werken

  • Hoe ziet het gebouw en de omgeving er straks uit?
  • Welke vormen van vervoer bieden we aan (denk bijvoorbeeld aan het huren van een e-bike)?
  • Welke functies heeft het gebouw straks? Het kan bijvoorbeeld een plek worden waar je iets kunt eten, informatie krijgt over de omgeving, je huurt er een fiets etc.
  • Informatie en gastheerschap: welke informatie bieden we aan en op welke manier? Bijvoorbeeld door digitale schermen neer te zetten met informatie, direct online een kaartje te kunnen reserveren voor een attractie in de buurt. Ook kun je je route om daar te komen direct plannen.

Planning
Het project is in juni 2020 gestart. Als alles goed verloopt, starten we vanaf eind 2021, begin 2022 met de realisatie. In de tussentijd gaan we met omwonenden, inwoners, bezoekers, ondernemers in gesprek over de ontwikkeling van het station en haar omgeving.

  • Juni 2021: enquete onder bezoekers en inwoners
  • Zomer: gesprekken met direct omwonenden
  • 1 september bijeenkomst in de Meenthe: we willen graag met u doorpraten over de resultaten van de enquête en u meenemen in het vervolg. Dat doen we op 1 september in de Meenthe. Inloop vanaf 19.00 uur, we starten om 19.30 uur. We eindigen rond 21.30 uur. Bent u erbij? Meld u dan aan bij linda.de.graaf@steenwijkerland.nl
  • vanaf oktober: uitwerken functionaliteiten
  • Einde jaar: voorlopig ontwerp

Nieuwsbrief
Nummer 1 juli 2021 (pdf, 237 KB): nieuws en ontwikkelingen over het station. Wilt u zich abonneren op de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar linda.de.graaf@steenwijkerland.nl

Documenten

Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met gemeentelijk projectleider Pietrick Veenstra.
Zij is bereikbaar via telefoonummer 14 0521 en per mail via pietrick.veenstra@steenwijkerland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *